Нови бизнес идеи ще бъдат развити в област Враца

Петнадесет бизнес плана представиха участниците в обучителна програма за стартиране на собствен бизнес BASE – Враца по време на заключителното събитие на обучението на 31-ви януари

Социалното предприятие с кауза за изработване на декорации и сувенири – ателие “Декор”, къща за гости “Мечта”, предлагаща културни и туристически мероприятия за посетителите й, гумаджийски услуги за автомобилите в района в община Хайредин, както и повишаване на добивите на мед на съществуващо социално предприятие “Пчела” бяха част от проектите, които представиха участниците в първото издание на обучителната програма “BASE – моят бизнес е моето бъдеще” във Враца, чието завършване беше отбелязано със събитие и коктейл на 31-ви януари в хотел “Лева” в града.

BASE – от английския акроним “Бизнес постижения за социално предприемачество” цели да създаде благоприятна среда за устойчиво икономическо развитие на Северозапада и да насърчи хора от региона да стартират или доразвият свой собствен бизнес. Проектът цели да трансформира общностите, като ги овласти с бизнес умения и представи пред тях възможностите, които регионът дава за развитие на предприемачеството.

 

Пилотно издание

Проектът беше стартиран от “Регионално сдружение на малкия и среден бизнес – Враца” през октомври миналата година и е подкрепен от Фондация „Америка за България“. Начинанието адресира нуждата от създаване на предприемаческа култура, умения и практически знания у представителите на целевата група: пълнолетни активни граждани предимно от Северозападния район, които имат желание да започнат свой малък бизнес като лична житейска стратегия.

Тринадесет-седмичната обучителна програма цели да „преведе“ на достъпен език пътя на предприемача от идеята до стартирането на малък бизнес и неговото управление и развитие. След успеха на първото издание на обучителната програма, организаторите съобщават, че кандидатстването за второто издание е отворено до 31-ви март. Заинтересованите могат да пишат на електронния адрес на организацията rasmb.vratsa@gmail.com. Второто издание на обучението ще започне на 4-ти април.

 

Повече за програмата и лекторите

Моделът обхваща курс от 12 обучителни лекции, показващи практически пътя от идеята за бизнес до реализацията на успешна услуга или продукт, който често е доста трънлив и зависи от множество фактори, сред които са добрият бизнес план, достъпът до начален капитал, възможностите за наемане на офис и ползване на инфраструктура от доставчици на най-необходимите услуги, административни пречки/облекчения, наличие на база с добри примери, общност.

Обучителната програма е интерактивна, включваща ментори от реалния бизнес, които чрез различни методи включват обучаемите в процеса на представяне и овладяване на знанията и информацията. Основният лектор на програмата и ментор на участниците е Елеонора Негулова, председател на “Национално сдружение за малък и среден бизнес”. Сред специалните гост лектори на пилотното обучение бяха партньорът във фонда за рискови инвестиции BrightCap Ventures – Даниел Лорер, основателят на българската занаятчийска бира „Айляк“ – Георги Христов, серийният предприемач Боян Бенев, изпълнителният директор на “Асоциация на българските лидери и предприемачи” Деница Симеонова, експертът по финансово и бизнес планиране – Мирослава Христова,  лекторите по дигитален маркетинг на проекта Google Дигитален гараж и др.